fanclub seriálu ulice




(ilustrační foto)

Hovězí jazyk s rozinkovou omáčkou podle Michala Millera

Suroviny

1500 g hovězího jazyka
80 g slaniny
mrkev; petržel
¼ celeru
větší cibule
bobkový list
celý pepř
sůl
2 lžíce rozinek
1 lžíce mandlí
20 g másla
20 g hladké mouky
ostrá hořčice a chilli omáčka
 
Postup přípravy
 
Jazyk omyjeme a vložíme do vařící vody. Osolíme a přidáme očištěnou, na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list a pár kuliček celého pepře. Vaříme doměkka, což trvá několik hodin. Jakmile je hotovo, ponoříme jazyk na chvíli do studené vody a sloupneme z něj kůži. Poté jej nakrájíme na plátky, hustě prošpikujeme slaninou, vložíme do pekáčku, lehce podlijeme vývarem, v němž jsme předtím jazyk vařili, a pečeme v troubě vyhřáté na 190° asi půl hodiny. Průběžně znovu podléváme.
Omyté rozinky vložíme do litru vody, hrnec přikryjeme a na mírném plameni louhujeme. Mezitím spaříme mandle, oloupeme a nakrájíme na kousky. Rozinky slijeme (výluh si ponecháme) a osušíme. Z másla a mouky si připravíme jíšku, kterou zalijeme výluhem a trochou vývaru z jazyka. Přidáme krapet chilli omáčky a zvolna vaříme půl hodiny. Nakonec dochutíme solí, citronovou šťávou, hořčicí a cukrem. Přisypeme připravené mandle s rozinkami a necháme prohřát.
Podáváme s hrachovou či bramborovou kaší.

 

Zdroj/foto: TV Nova/internet



(ilustrační foto)

Maďarský perkelt podle Michala Millera

Suroviny

0,5 kg vepřové kýty
1 velkou cibuli
4 různé papriky
1 rajče
1 stroužek česneku
feferonky
sádlo
sůl
pepř
sladkou papriku

Postup přípravy

Vepřové maso, papriky, rajče i cibuli nakrájíme na kostičky. Ve velkém hrnci rozehřejeme sádlo, zpěníme na něm nakrájenou cibulku, přidáme kostičky vepřového masa, prolisovaný česnek a sladkou papriku. Maso orestujeme a přidáme nakrájené papriky s rajčetem. Osolíme, počkáme, až maso pustí šťávu, a poté přilijeme dostatečné množství vody. Vaříme tak dlouho, dokud nebude maso měkké a z rozvařené zeleniny nevznikne konzistence zahuštěné šťávy. Teprve pak pokrm dochutíme solí, pepřem a feferonkami pro ostřejší chuť. Podáváme s vařenými bramborami nebo houskovým knedlíkem.

 

Zdroj/foto: TV Nova/internet



(ilustrační foto)

Recept na Michalovy vyhlášené švestkové knedlíky

Suroviny (cca na 3 porce)

250 g brambor
250 g netučného tvarohu
250 g dětské krupičky
1 vejce
sůl
ovoce (švestky, meruňky)
máslo
moučkový cukr, popř. skořice
tvrdý tvaroh
mák
strouhanka

Postup přípravy

Než se do přípravy pustíte, následující postup si pozorně pročtěte. Právě v něm totiž spočívá hlavní fíngl téhle pochoutky od Michala. Je to alchymie, ale výsledek stojí za to.

Brambory ve slupce uvaříme, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Na vál si připravíme nastrouhané brambory, krupičku a tvaroh, který by měl být co nejsušší. Pokud tedy použijete tvaroh z vaničky, slijte z něj syrovátku, které se někdy na jeho povrchu utvoří.
Brambory s tvarohem, celým vajíčkem a špetkou soli smícháme, potom postupně přidáváme krupičku. Michal doporučuje přidat nejprve cca 200 g, potom popř. postupně další. To záleží nejen na kvalitě tvarohu i brambor a na velikosti vajíčka. Obecně platí pravidlo – čím je tvaroh vlhčí a vajíčko větší, tím více krupičky přidáme. A naopak, čím více se brambory po uvaření sypou, tím méně krupičky k nim přidáme. Vypracované těsto musí být vláčné, nelepit se příliš na ruce a popř. „nestékat“ z ovoce. Hlavní fígl je opravdu ve správné hustotě těsta, která je daná množstvím přimíchané krupičky. Nesmí jí být ani moc, ani málo.
Po vypracování těsta z něj uděláme váleček dvojnásobné tloušťky, než je velikost ovoce. Váleček pak nakrájíme na plátky, do nichž potom ovoce zabalíme. Pokud je ovoce drobnější, plátky budou tenčí a naopak. Na ovoci by nemělo být zbytečně moc těsta, ale zároveň by mělo být dobře zabalené, aby z knedlíků nevytekla během vaření ovocná šťáva.
Když máme knedlíky vypracované, do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu. Jakmile se voda vaří, knedlíky do ní naházíme a ještě je opatrně promícháme vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu a nepřipálily. Po 5-10 minutách (záleží na velikosti knedlíků) by měly všechny knedlíky vyplout na hladinu. Poté vaříme ještě stejnou dobu, tj. dalších 5-10 minut. Pak knedlíky opatrně vyjmeme děrovanou naběračkou.
Během vaření si v dalším kastrůlku rozpustíme máslo, jímž pak uvařené knedlíky posypané cukrem a trochou skořice přelijeme. Opravdoví labužníci si mohou hotové knedlíky před podáváním ještě posypat nastrouhaným tvarohem, rozemletým mákem, popř. strouhankou osmahnutou na másle. Prostě fantazii se meze nekladou.
 
 
Zdroj/foto: TV Nova/internet
 

Recept na hnusenky

Suroviny
200 g celozrnné špaldové mouky
200 g jemné špaldové mouky
100 ml kvalitního rostlinného oleje
100 ml vody
2 lžíce octa
1 vejce (nejlépe v bio kvalitě nebo z volného chovu)
strouhaná jablka
3 lžíce cukru
sekané vlašské ořechy
med

Postup přípravy
Z obou druhů mouky, oleje, vody a octa uhněteme vláčné těsto, které necháme asi 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Jedná se o obdobné těsto jako na tažený závin, ale tažené těsto by mohlo být pro dětskou ruku příliš křehké. Doporučujeme těsto do tenka vyválet. Pokud bude příliš silné, pečivo bude moučné.
Vyválené těsto nakrájíme na pruhy o šířce cca 8 cm a délce cca 15 cm. Na jednotlivé pruhy poklademe strouhaná jablka smíchaná s cukrem, posypeme sekanými ořechy, pokapeme medem a zavineme.
Závinky klademe na plech vyložený papírem na pečení a kroutíme je do podoby housenky. Potřeme rozšlehaným vejcem a při teplotě 200 °C pečeme asi 20 minut do zlatova.

 

Zdroj/foto: TV Nova


Recept na rozšlápla

Suroviny
125 g celozrnné špaldové mouky
125 g jemné špaldové mouky
75 g rozpuštěného másla (lze použít i kokosový olej)
40 g třtinového cukru nebo datlového sirupu (lze použít i med, jen pozor, aby pečivo nebylo příliš tuhé)
1 vejce (ideálně domácí nebo z volného chovu)
špetka soli
150 ml vlažného mléka
10 g droždí
domácí povidla nebo povidla v bio kvalitě

Postup přípravy
Z mléka, lžíce cukru a droždí si připravíme kvásek. Necháme vzejít. Mezitím si odvážíme mouky a smícháme je dohromady. Používáme-li cukr, teď je jeho čas. Med nebo datlový sirup přidáme až po částečném zpracování mouky s kváskem.
Vzešlý kvásek smícháme s moukou, přidáme vejce a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout asi hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Troubu předehřejeme na 170-180 °C.
Z těsta tvoříme rozšlápla nebo tvary podle vlastního uvážení. Pečivo plníme povidly podobně jako tradiční kynuté koláče. Okraje potíráme rozšlehaným vejcem, ale není to nutné. Pečeme zhruba 10 minut.
Je třeba počítat s tím, že těsto na plechu i v troubě ještě malinko vykyne. Tvary tedy klademe v dostatečné vzdálenosti od sebe.

 

Zdroj/foto: TV Nova


Seriál Ulice: Pidlomrci

Recept na pidlomrky

Suroviny
125 g změklého másla
100 g měkkého tvarohu
100 g třtinového cukru
70 ml datlového sirupu (poměr sladidel je možno měnit podle vaší chuti)
1 vejce (nejlépe domácí nebo z volného chovu)
250 g jemné špaldové mouky
lžička prášku do pečiva
špetka soli

Postup
Vařečkou utřeme máslo s tvarohem a cukrem na hladkou hmotu. Přidáme vejce a pak postupně i mouku s práškem do pečiva a solí a datlový sirup. Vypracujeme těsto.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Na plech vyložený papírem na pečení pokládáme bochánky nebo placičky z těsta. Potřeme je bílkem a poté na ně klademe rozinky nebo brusinky jako jedno oko a mandle jako druhé oko. Obličeje pidlomrků dotvoříme malým x, které vyznačíme nožem v dolní polovině placičky.
Pečeme přibližně deset minut.

 

Zdroj/foto: TV Nova

 

 

 

 

TOPlist
TOPlist